Yanlışta Israr Ediliyor!`

Yanlışta Israr Ediliyor!`

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu`nun `Bakanlığın 66 Aylık Çocukla İmtihanı: Geri Adım Atılırken Yanlışta Israr Ediliyor!` başlıklı açıklam metnidir.



Yanlışta Israr Ediliyor!`

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu`nun `Bakanlığın 66 Aylık Çocukla İmtihanı: Geri Adım Atılırken Yanlışta Israr Ediliyor!` başlıklı açıklam metnidir.
 

AKP`nin bilim insanlarının, meslek odalarının, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine kulak tıkayarak 66 aylık çocukların okula başlamasını dayattığı 4+4+4 uygulamasının en az birkaç nesli heba edeceğini defalarca ifade etmiştik. Geçtiğimiz yıl 60 aylık çocukla 72 aylık çocuğu aynı sınıfa koyarak kendi ideolojik kaygıları için nitelikli eğitimi ve müfredatı kurban eden Bakanlık, öğretmenleri de norm fazlasına ve alan değişikliklerine mecbur bırakarak mağdur etmişti. Okul öncesi eğitimi kısmi olarak ilkokul birinci sınıf müfredatına dâhil edilerek dünyada görülmemiş gariplikte bir uygulamaya imza atmış ve ilkokula başlayan 72 aylık çocukların da gerekli eğitimi almasını engellemişti.

Sendikamız bu süreçte, 72 aydan küçük çocukların yerinin okul öncesi eğitim olduğunu defaatle vurgulamış, parasız yaygın ve kamusal bir okul öncesi eğitim sisteminin gerekliliğini ifade ederek velilere "çocuklarınızı bu yanlışın içine sürüklemeyin, ilkokula göndermeyin" çağrısında bulunmuştu.  Buna rağmen 2012-2013 yılında okul öncesi eğitim kapsamında olması gereken 416 bin 191 çocuğun ilkokula kaydolması nedeniyle okullarda kalabalık sınıflar, uygun olmayan müfredat, bina ve imkan yetersizlikleri başta olmak üzere skandal niteliğinde birçok sorun yaşanmış, kimi okullar yaş gruplarına göre sınıflarını ayırabilirken pek çoğu da bunu gerçekleştirememiştir. 

Eğitimi düzensizliğe ve niteliksizliğe sürükleyen Milli Eğitim Bakanlığı meşruiyetini açıkça kaybeden bu uygulamada ısrar etmeyi sürdürmektedir. Bugün yürürlüğe giren bir değişiklikle, "Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir" diyerek velinin vereceği dilekçe ile ilkokul kaydını erteleme yaşını 69 aya dek geri çekmiştir. Alelacele ve ideolojik hırslarla başlattığı uygulamaların yarattığı sorunlarla nasıl baş edeceğini bilemeyen Bakanlık, geçen yılki uygulamadan geri adım atma gereği duymuş ancak bu kez de 69-72 aylık çocukları rapor dayatmasıyla baş başa bırakmıştır.

Bilinmelidir ki, yanlışlığı bilimsel olarak ve pratikte ortaya konmuş bu uygulamadan tamamıyla vazgeçmedikçe ve 72 ay öncesi çocukların, kamusal, parasız okul öncesi eğitim hakkı verilmedikçe, sorunlar yıldan yıla bir kartopu gibi büyümeyi sürdürecektir. Bakanlığa bir kez daha sesleniyoruz: Doğurduğunuz krizi kısmi değişikliklerle ortadan kaldıramazsınız! Eğitimi ideolojik ihtiyaçlarınıza göre düzenlemekten ve bir yap boz tahtası haline getirmekten derhal vazgeçin!

Velilerimize sesleniyoruz, 72 ay öncesi çocukları ilköğretime değil; çocuklarımızın geleceği için  okul öncesine gönderin.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli